Bergmann Cukrászda - Győr

Bemutatkozás

A Bergmann Cukrászda alapítása óta a minőségre és a vendégek elismerésére törekszünk, a Bergmann család régi receptjeit megőrizve – és újakkal gazdagítva azokat – készítjük süteményeinket, fagylaltot és egyéb cukrászterméket.

Győr - Nádorvárosban, az Attila utcában, és Győr - Belvárosban, a Király utcai Esterházy-palotában várjuk kedves vendégeinket.

A Bergmann Cukrászda története

A Bergmann cukrászdát 1939 tavaszán Bergmann Imre cukrászmester alapította Győrben. A kapuvári iparos családból származó ifjú a cukrászmesterséget Budapesten tanulta, majd több jó nevű cukrászdában gyarapította tudását, mielőtt családi összefogással Győrben cukrászdát nyitott. A megelégedett polgári vendégkör kialakulását magas színvonalú szakmai munkájának köszönthette. A háború, s az azt követő rossz gazdasági körülmények, az 1949-es államosítás nem kerülték el, így iparát nem gyakorolhatta, az üzlethelyiséget, a teljes berendezést és a munkaeszközöket be kellett szolgáltatnia. Mindent elkövetett azért, hogy újra cukrászdát nyithasson, amit 1954-ben Gönyűn tudott megvalósítani. Ott működtetett műhelyt és üzlethelységet, ahova a győri vendégek közül sokan kijártak süteményeiért és fagylaltozni. 1955 nyarán költözött vissza Győrbe, ahol közben az Attila u. 31. szám alatti családi házuk átépítésével műhelyt, üzlethelységet alakított ki. Az üzletnyitás feltételeit megteremtette, s így vágya újra teljesült, megnyithatta cukrászdáját a győriek számára.

Közben a családtagok, gyerekek számára természetes volt, hogy a cukrászdai munkában ők is részt vegyenek. Így a két fiúgyerek ki is tanulta a szakmát, mindketten cukrászmesterek.

Imre, édesapja nyugdíjba vonulása után, 1982-ben vette át a cukrászda vezetését ugyanolyan szakmai elhivatottsággal, igényességgel, mint édesapja annak idején, amit a vendégkör már megszokott, sőt el is vár. Reméljük, ennek köszönhetjük, hogy az évtizedekkel korábban járó törzsvendégek leszármazottai is megtisztelnek látogatásukkal. Nálunk vásárolnak süteményt, fagylaltot, velünk készíttetik el dísztortáikat családi ünnepeik alkalmából.

1997-ben Győr belvárosában, az Esterházy-palotában Király u. 17. szám alatt megnyitottuk második üzletünket, ahol megpróbáltuk az Attila utcai cukrászda hangulatát egy-egy stíluselemmel megjeleníteni.

Elkerülhetetlen volt a közel 100 éves Attila utcai épület műszaki felújítása, de nem szerettünk volna, hogy ez a cukrászda berendezésének és kialakult hangulatának megszűnésével történjen. Alapos átgondolás után 2005-re sikerült a műhely és az üzlethelyiség felújítása, átrendezése úgy, hogy az eredeti bútorok és berendezési tárgyak megmaradtak, de korszerűen szolgálják vendégeinket a 19-20. századforduló cukrászdai hangulatát idézve.

Bergmann Cukrászda - Győr